1. Homepage of Dr. Zoltán Porkoláb
  1. Home
  2. Archive
 2. Teaching
  1. Timetable
  2. Multiparadigm programming (MSc)
  3. C programming (BSc for physicists)
  4. Project tools (BSc)
  5. Bolyai College
  6. C++ (for foreign studenst)
  7. Software technology lab
  8. BSc and MSc thesis
 3. Research
  1. Templight
  2. CodeChecker
  3. CodeCompass
  4. Projects
  5. Publications (up to 2011)
  6. PhD students
 4. Affiliations
  1. Dept. of Programming Languages and Compilers
  2. Ericsson Hungary Ltd

Szoftvertechnológiai laboratórium

A hallgatók a szoftvertechnológiai labor keretein belül egy „éles” kutatási projektbe csatlakozhatnak be, tényleges kutatásokban és ipari fejlesztésekben vesznek részt, eközben elsajátíthatják a legmodernebb szoftvereszközök és fejlesztési módszerek használatát. Az eredményes közreműködésért kreditet kaphatnak (Msc-n), és a projektmunka beszámítható a kötelező szakmai gyakorlatba is. A hallgatók által elvégzett munka remek lehetőség szakdolgozat vagy diplomamunka elkészítéséhez, TDK-n való résztvételhez, de volt már arra is példa, hogy valaki nemzetközi konferencián vett részt a projektmunkájával. A feladatokat tipikusan otthonról is lehet végezni, heti egy-két közös meeting mellett.

Model C++ Projekt

A Model C++ projekt az ELTE IK és az Ericsson közös kutatás-fejlesztési projektje. A projekt célja nagyméretű (100.000 forrássor vagy afeletti) szoftverrendszerek minőségének javítása.

A projektmegbeszélések helyszíne és időpontja

Bogdánfy u. 10/b, szerda 10.00 - 12.00

CodeChecker

A CodeChecker alprojekt statikus elemzés segítségével próbál olyan potenciális hibákat felfedezni, melyeket sem a fordító, sem a tesztek nem mutattak ki. A statikus elemzés során a programot nem futtatjuk, hanem csak a forráskódot elemezzük. Jelenleg C/C++ kódokat elemzünk az LLVM/Clang C++ fordító és a ráépülő StaticAnalyzer segítségével. A projekt nemrég vált nyílt forráskódúvá, megtaláljátok a Github-on is: CodeChecker. Felhasználóink, fejlesztő partnereink közt van a Sony, az Apple és a Google is.

A hallgatók a CodeChecker keretrendszer fejlesztése mellett elsősorban egyes ellenőrzési szabályokat definiálhatnak és implementálhatnak, de lehetőség van kutatási feladatok elvégzésére is. Remek lehetőség a C és C++ gonosz hibáinak mélyebb megismerésére.

CodeCompass

Nagyméretű, sok éven át számos programozó által fejlesztett projektek esetében gyakori probléma, hogy már senki sem látja át a rendszer egészét. Márpedig akár hibajavítás, akár új funkció hozzáadása a cél, először a jelenlegi rendszer működését kell megérteni. A piacon léteznek gyors, web-alapú kereső eszközök (pl. az OpenGrok vagy hatékony elemző-kódnavigáló toolok (pl. Understand C++, esetleg kódvizualizációk (pl. SourceInsigh, de a CodeCompass mindezt egyszerre tudja, ráadásul több nyelvre is (jelenleg C, C++, Java és Python támogatott).

A CodeCompass alprojekt CodeCompass ugyancsak nyílt forráskódú. A hallgatók dolgozhatnak nyelvi parsereken (új nyelvekhez), grafikai megjelenítéseken vagy akár a web gui-ban is.

Hasznos linkek

CodeChecker előadás a 2015-ös londoni

EuroLLVM 2015 konferencián:

Slide-ok

CodeCompass előadás a 2017-es saarbrückeni

EuroLLVM 2017 konferencián:

Videó

Slide-ok